Un mare vizionar (1)

Motto: „Ti-tu-les-cu! Cele patru silabe ale numelui sau sonor au umplut istoria diplomatica de dupa razboi.” (Raymond Cartier – ziarist francez, 1939, NA. este vorba de primul Razboi Mondial)

La 18 iulie 1917, Consiliul de Ministri hotara, la propunerea lui Nicolae Titulescu, pe atunci ministru de finante, stramutarea avutului Bancii Nationale in Rusia. Incarcarea trenului care avea sa contina al doilea transport al tezaurului s-a facut in perioada 23–27 iulie 1917, in seara aceleiasi zile pornind spre Rusia. Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Bancii Nationale, cu o valoare declarata de peste 1,5 miliarde lei. Valorile Casei de Depuneri ocupau 21 de vagoane, al caror continut era estimat la circa 7,5 miliarde lei.(ca ordin de marime, 1 leu aur 1917=cca.56RON de azi, cele 9 miliarde date moka bolsevicilor ar fi vreo 120 miliarde de euroi, fara a mai comenta dimensiunile acestei gafe istorice, facuta cu nonsalanta cu atat mai mult cu cat bolsevicii controlau deja de luni bune o mare parte din Rusia) Cu 6 luni in urma izbucnise la Petrograd Revolutia rusa, incheiata cu Revolutia din Octombrie si preluarea puterii de catre bolsevici in frunte cu Lenin. Leon Trotzki (Leiba Davidovici Bronstein), in calitate de Comisar al Poporului pentru Afacerile Externe va declara tezaurul confiscat si confiscat a ramas si pana in ziua de azi.

Dupa razboi, in calitate de Ministru de Externe a depus un efort sustinut pentru obtinerea de garantii de la aliatii nostri traditionali Franta si Anglia privind integritatea granitelor Romaniei Mari. Aceste garantii au fost obtinute cu pretul unor inrobitoare imprumuturi externe. In 1939, odata cu impartirea Poloniei intre Germania si URSS si desfiintarea statului polonez, romanii aveau sa descopere cate parale valorau aceste garantii.

Alte eforturi sustinute au fost depuse de catre Titulescu pentru un tratat de neagresiune cu URSS, directie in care a purtat intense convorbiri cu Maxim Litvinov (Max Wallach Finkelstein). Ulterior romanii aveau sa descopere ca acest tratat nu a facut decat sa deschida portile Europei pentru grupul de banditi de la Kremlin in frunte cu Stalin. In fapt, textul Conventiei Feroviare semnate atunci nu facea decat sa recunoasca in mod voalat legitimitatea pretentiilor sovietice asupra Basarabiei.

Dusman declarat al Germaniei, mai ales dupa 1933, nu a reusit decat sa irite pe Hitler si Ribbentrop care pe atunci se situau clar de partea Romaniei in privinta revizionismului maghiar. Germania, cea care in 1938 ne oferise securizarea tuturor frontierelor si asistenta tehnica privind modernizarea armatei si industriei la schimb cu petrol si grane, refuzata fiind si tot mai iritata de politica duplicitara a Romaniei, impreuna cu Italia vor sprijini Arbitrajul de la Viena, impropriu numit de istoriografia mincinoasa dictat, prin care autoritatile romanesti vor consimti cedarea unei parti din Ardeal catre Ungaria.

Mare simpatizant al comunistilor spanioli, a refuzat sa vada ceea ce toata lumea vedea in aceasta asa-zisa revolutie spaniola, si anume ca era o repetitie generala a revolutiei mondiale preconizate de Stalin. Zdrobirea comunistilor spanioli a aratat intregii lumi fata hidoasa a acestei ideologii salbatice, cea care nu se vede din induiosatoarele imagini ale lui Robert Capa – executii sumare a oponentilor politici impreuna cu familiile lor, asasinarea prin inecare si ingropare de vii a preotilor, violarea salbatica urmata de arderea de vii a calugaritelor, si atatea altele preluate de la sovietici, terorism demn de hoardele mongole. Un episod trecut cu grija sub tacere de catre calpuzanii istoriei este cel in care fara a-l consulta pe rege, el a acordat ajutor Spaniei rosii permitand cu de la sine putere trimiterea de arme si muniţii prin porturile dunărene, cedand fara multa vorba guvernului Spaniei rosii avioane comandate de Franta pentru Romania. (Andreas Hillgruber)

Titulescu a fost si artizanul Micii Intelegeri si Intelegerii Balcanice. Ulterior cehii aveau si ei sa descopere cate parale valorau garantiile franco-britanice, nu mai vorbesc de cele stipulate de Mica Intelegere. Romanii aveau ei insisi nevoie de ajutor, daramite sa-i mai ajute si pe cehi. Cat priveste Intelegerea Balcanica, ar trebui intrebati si aromanii masacrati prin anii ’30 de catre nationalistii greci, si carora primul ministru I.G. Duca, omul lui Titulescu, le refuza in 1933 dreptul de a se stabili in Dobrogea.

Punct si de la capat. Un principiu de bun simt ne spune ca o politica externa realista se masoara in rezultatele obtinute. Din aceasta perspectiva, cred ca imaginea de fata vorbeste de la sine. Dezastrul Romaniei din 1940 nu a fost decat rezultatul a 20 de ani de politica externa nefasta si nerealista care a irosit sangele varsat de sute de mii de romani in primul Razboi Mondial. Rezultatele ei le resimtim si azi, si le vom resimti inca multi ani de aici incolo. Ranile Romaniei si mai ales ale Basarabiei nu s-au inchis inca. Efectele politicii de epurare etnica, deportarile in Siberia, executiile in masa, politica sovietica de deznationalizare a romanilor de peste Prut, nu pot si nu vor fi uitate. Dincolo de discursurile bombastice privind personalitatea lui Nicolae Titulescu tinute de “istorici” cu apucaturi de pastramagioaica cu SNSPA si doctorat sistem Bologna, dar si frenezia cu care sunt redenumite cu numele acestuia strazi si institutii – raman actiunile sale concrete in planul politicii externe a Romaniei interbelice ca si rezultatul lor final. Realitatea ne spune ca existenta unei tari nu se apara cu petice de hartie. Chiar si experienta actuala arata ca mai marii lumii se sterg la cur cu rezolutiile Natiunilor Unite. Principii fundamentale precum integritatea granitelor nu se apara cu tratate de prietenie, ci cu o politica externa inteligenta si cu aliati puternici. Iata ca multumita politicii duse timp de doua decenii de catre Nicolae Titulescu, Pactul Ribbentrop-Molotov semnat in 23 august 1939 avea sa gaseasca o Romanie ingenuncheata deja, cu o armata prost inzestrata, fara armament greu, la remorca unei Frante care nu importa nimic din Romania si pe care Wehrmacht-ul si Luftwaffe aveau sa o spulbere in doar doua saptamani.(va urma)

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: