Un mare vizionar (15)

Motto: „Ti-tu-les-cu! Cele patru silabe ale numelui sau sonor au umplut istoria diplomatica de dupa razboi.” (Raymond Cartier – ziarist francez, 1939, NA. este vorba de primul Razboi Mondial)

Incepusem in postul precedent o discutie despre minciunile ordinare insinuate sau spuse de-a dreptul in wikipedia. Si hai sa vedem epilogul, citez din articolul dedicat de wiki primadonei politicii externe romanesti:

„In 1936, regele Carol al II-lea aliniindu-se presiunilor cercurilor de dreapta (pro-naziste) legionare dar si externe, il indeparteaza din toate functiile oficiale si il obliga sa se exileze, sa-si paraseasca tara. Stabilit la inceput in Elvetia, apoi in Franta, Nicolae Titulescu a propagat chiar si in exil prin conferinte si articole de ziare ideea prezervarii pacii, anticipand pericolul unui nou razboi…”

Asa sa fie oare? Da de unde? Minciuni ordinare de la un cap la celalalt, si nu este vorba numai despre Titulescu, asa cum vom vedea mai tarziu. Tot ce poate capata cat de cat incarcatura ideologica, cu deosebire articolele cu referire la istoria recenta a Romaniei, asa cum vom vedea in continuare, au devenit prilejul unor lupte inversunate intre extremisti de toate orientarile, atat cei dispusi la exaltarea anumitor fapte istorice care de multe ori nu ne-au facut prea mare cinste, dar mai ales detractori inversunati animati de interese obscure. Persoanele dispuse sa priveasca cat de cat echidistant istoria Romaniei sunt extrem de rare, si de cele mai multe ori li se baga pumnul in gura, alteori sunt redusi la tacere si pe anumite cai administrative ce tin de regulamentul wikipediei. Vom mai avea prilejul sa discutam despre asta. Revenind la cele scrise despre Nicolae Titulescu, am aratat in posturile trecute cateva motive suficiente ca sa fie demis. De fapt nici nu a fost demis, ci remaniat, ca sa zic asa. Apoi ce presiuni de dreapta (pro-naziste)? Era clar, asa cum am scris, ca dreapta nationalista, Garda de Fier in principal, dar si conducatori de partide mai mici de dreapta, precum Octavian Goga sau A.C. Cuza, sa fi fost contra politicii vasale Frantei duse de Titulescu, si am aratat si de ce. Si nu numai ei, dar si Nicolae Iorga, Grigore Gafencu, Constantin Argetoianu, si multi altii au subliniat politica nefasta dusa de Titulescu. Apoi sumele imense de bani din vistieria tarii cheltuite de acesta pentru a trai in cel mai ostentativ lux, el si camarila sa. Pentru ca avea o adevarata camarila, incepand cu sotia si terminand cu „soferul englez”. Apoi alte sume, la fel de imense, tot de la bugetul tarii, cheltuite pentru a cultiva o imagine favorabila siesi in presa straina, cheltuieli mentionate in presa vremii. Mesele imbelsugate la cele mai luxoase restaurante, Maxim si Ritz, atat pentru dansul cat si pentru suita sa, resedinte cvasi-permanente in statiuni de lux, Cap-Martin – vara, si St. Moritz – iarna, cupele de schi, si multe, multe altele ar face sa paleasca orice euro-parlamentar din ziua de azi, care in comparatie cu marele diplomat ar aparea ca un umil slugoi ce traieste de azi pe maine, dramuind „la sange” bugetul de cateva mii euroi pus la dispozitie.(va urma)

Anunțuri

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: