Un mare vizionar (18)

Motto: „Ti-tu-les-cu! Cele patru silabe ale numelui sau sonor au umplut istoria diplomatica de dupa razboi.” (Raymond Cartier – ziarist francez, 1939, NA. este vorba de primul Razboi Mondial)

Continuam, asa cum am inceput deja de ceva timp. Ca nu degeaba am intitulat acest blog Mizeria istoriei. Cat de gresita a fost politica externa dusa de Titulescu, continuata de cei ce i-au urmat in calitate de ministri de externe dupa inlaturarea sa, acest fapt va fi remarcat si de reprezentantii celui mai mare dusman al Romaniei, Rusia Sovietica. Este dureros pentru noi, ca astazi, privind la rece prin prisma celor intamplate ulterior, sa constatam absurditatea unei politici nefaste, dar mai ales sa constatam ca cei mai inversunati inamici ai Romaniei au vazut ceea ce politicienii de atunci au refuzat sa vada. Cu consecintele tragice stiute, respectiv prabusirea granitelor Romaniei Mari. Sa dam deci cuvantul dlui Mihail Semionovici Ostrovski, Trimis Extraordinar si Ministru Plenipotentiar al URSS la Bucuresti. Sa vedem deci ce concluzii trage dansul in Nota de Convorbire cu dl Gheorghe Tatarescu, Presedinte al Consiliului de Ministri al Romaniei, citez:

„…italienii au propus reinnoirea aliantei de prietenie din 1926, incepand cu luna octombrie a anului trecut; guvernul roman i-a refuzat, desi Romania nu are niciun fel de divergente cu Italia. Germania a facut si face si astazi Romaniei cele mai ademenitoare propuneri la capitolul inzestrarii armatei. El, Tatarescu, se opune acestei ispite, mergand adesea impotriva intereselor tarii si rezistand in fata curentului progerman existent in tara. Si toate acestea pentru ca Romania este fidela Frantei si Cehoslovaciei – principalii ei aliati….”
Bucuresti, 29 iulie 1937

Clar de tot. Deci pana si reprezentantul celui mai inversunat dusman al Romaniei, Rusia bolsevica, vedea ceea ce conducatorii din epoca ai destinelor tarii refuzau sa vada, si anume ca duceau, de fapt continuau sa duca o politica impotriva intereselor tarii. Am putea sa ne punem intrebarea de ce? Pai nu trebuie decat sa mentionam imprumuturile inrobitoare acordate de bancile jidanesti din Franta despre care am mai vorbit, ca si asa-zisa Afacere Skoda, de mare rasunet in epoca, ca sa vedem cum devine chestia. Cu atat mai stupefiante apar azi, asa cum am vazut si altadata, afirmatiile mincinoase si aberante privind politica externa justa si clarvazatoare a fenomenului, cum il numea in deradere Constantin Argetoianu, ca si a celor ce i-au urmat la carma politicii externe romanesti. In continuare se minte cu nerusinare in ceea ce priveste acest subiect. Bunaoara, venerabilul Neagu Djuvara, acest cuman mincinos, secondat de alte doua pramatii, vorbind despre orbirea colectiva, in masa chiar, cu privire la Miscarea Legionara, ne indeamna aici sa ne inchipuim ce s-ar fi intamplat daca legionarii ar fi reusit sa vina la putere. Sigur ca da! Pai hai sa vedem ce mare drama s-ar fi intamplat. Citez din presa epocii declaratia dlui Corneliu Codreanu dupa incheierea pactului de „ne-agresiune” cu PNT :

„Eu sunt contra marilor democratii ale Occidentului, eu sunt contra Micii Intelegeri, eu sunt contra Intelegerii Balcanice, si n-am nici un atasament pentru Societatea Natiunilor, in care nu cred. Eu sunt pentru politica externa a Romaniei alaturi de Roma si Berlin, alaturi de statele revolutiilor nationale. In contra bolsevismului. In 48 de ore dupa biruinta Miscarii Legionare, Romania va avea o alianta cu Roma si Berlinul, intrand astfel in linia misiunii sale istorice in lume…”
(C.Z. Codreanu, declaratie politica facuta ziaristilor in 30 noiembrie 1937)

Sigur ca da! Insinuari veninoase, stiti Dvs, alianta cu nazistii, aia cu holocaustul, casicum nu ar fi trebuit mai apoi, fortati de imprejurarile dramatice sa ne aliem cu Germania si sa intram alaturi de ea in razboi. Vom mai reveni intr-un episod viitor asupra discursului Capitanului din 30 noiembrie 1937. De altfel, nu e singura minciuna a acestui personaj, cam tot ce priveste istoria moderna si contemporana a Romaniei, de la infiintarea Legiunii Arhanghelului Mihail pana la instaurarea comunismului este plin de minciuni amestecate cu adevaruri spuse cu jumatate de gura. Vorbesc despre o lucrare arhi-cunoscuta a dansului, se gaseste liber pe internet, O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri. Vom reveni cat de curand asupra ei. In imagine, de la stanga la dreapta, I.Gh. Duca, Iuliu Maniu, Nicolae Titulescu.(va urma)

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: