Minciunelele dlui Djuvara (15)

Corneliu-Zelea-Codreanu-la-mare-Carmen-Sylva

Reiau astazi ceea ce promisesem intr-un post anterior, si anume afirmatiile dlui Djuvara privind nebunia colectiva, atat de draga dansului, ce a cuprins cele mai stralucite minti din Romania interbelica, cu privire la miscarea legionara. Asta in legatura cu declaratia din 30 noiembrie a Capitanului, de fapt o anumita fraza, scoasa oarecum din context si citata cu toate ocaziile. Afirmatiile dlui Djuvara au fost facute in cadrul unei conferinte de presa sau cam asa ceva, si pot fi vazute pe youtube, aici. Dat fiindca am observat ca multe astfel de filme la care fac din cand in cand referire, au inceput sa cam dispara, si pe de alta parte fiindca o vorba inteleapta spune scripta manent, voi cita si eu cele spuse de catre dl. Djuvara. Deci:

…da’ cum ai putut sa te lasi dus de aceasta, de aceasta, cum sa spun? mitologie – ca era ceva extraordinar. Ei, uite ca am fost! am fost cu totii otraviti de acel moment. Si eu m-am vindecat mai intai cand am vazut cand erau la putere…a, dar mi se spunea, bine, dar acuma la putere sunt niste lepadaturi, oamenii cu adevarat bine din Legiune au fost deja omorati, cu Codreanu in frunte, samd… nu e adevarat! ca si Codreanu daca ar fi fost la putere ar fi spus prostii, cum a spus deja la un moment dat, ca dinainte 48 de ore dupa ce ia puterea, el se aliaza cu, cuu… cu Axa Roma-Berlin. Asta e un lucru pe care Franco n-a facut-o.(sic!) A fost mai inteligent decat el. Deci ne putem ingrijora ca daca ar fi luat puterea, ar fi facut si el, ar fi facut si el prostii. Asa ca am fost vindecat inca de pe atunci….

Sigur ca da! Ma intereseaza mai putin motivatiile personale ale dlui Djuvara pentru care s-a lasat dus de val chipurile, nu stiu si nici nu ma intereseaza daca a fost legionar sau doar simpatizant, daca s-a lasat dus din oportunism sau din convingere. Daca insa e sa ma iau dupa ce afirma, as inclina spre oportunism, atata vreme cat nu pomeneste niciun cuvintel despre doctrina, pentru ca miscarea legionara a avut o doctrina, chiar daca i-a lipsit un program politic in adevaratul sens al cuvantului. In fine, prea putin ma intereseaza motivatiile domniei sale. Ceea ce ma intereseaza in schimb este fraza cu privire la declaratia Capitanului, facuta ziaristilor in 30 noiembrie 1937, in legatura cu mult-discutatul pact de neagresiune electorala incheiat cu partidul condus de catre Iuliu Maniu. Voi cita aceasta declaratie in intregime, asa cum a aparut ea in ziarul Buna Vestire, pentru a vedea cum cu citate trunchiate si scoateri din context, marii calpuzani ai istoriei o dau la intors precum o haina veche. Iar dl. Djuvara e si dansul partas la aceasta ampla actiune. Citez:

Domnilor ziaristi,
Stiti ca am incheiat un acord cu dl Iuliu Maniu si Gh. Bratianu! Acest acord are ca scop: apararea libertatii si ducerea unei lupte electorale civilizate din care sa lipseasca denigrarea, neloialitatea si reaua credinta. Acordul prevede ca fiecare din partile contractante isi va afirma ideologia sa proprie in fata tarii intr’o forma de buna-cuviinta si eleganta. Deci acordul voieste sa realizeze doua lucruri: libertatea de exprimare si in al doilea rand inlaturarea a tot ce ar putea impiedica o cat mai buna judecata a tarii. Adica ducerea bataliei in campul ideilor cu inlaturarea desfasurarii de patimi personale, cu inlaturarea relei credinte, cu inlaturarea violentelor care toate impiedica totdeauna o buna judecata. M’a mirat profund scrisoarea unui presedinte de partid, in care spune ca partidul sau nu poate incheia un „Pact de neagresiune” care i se pare straniu si imoral cu un alt partid cu idei diametral opuse. „Pact de neagresiune” nu in privinţa „ideilor” care, tocmai aceasta dorim, sa se lupte libere, domnule presedinte, ci pact de neagresiune in privinta ghioagelor, in privinta relei credinte, a atacului nesincer sau platit. Cum adica, este imoral ca cineva sa invite chiar pe cel mai mare adversar al sau la o lupta dreapta, corecta, civilizata, si este moral, ca sa-l ponegreasca pe nedrept, sa-l insulte, sa-l calomnieze? (…)

Politica externa

Dl Maniu, afirmand punctul de vedere al partidului sau in politica externa, a spus in esenta: „Suntem alaturi de marile democratii ale Occidentului, suntem alaturi de Mica Intelegere si de Intelegerea Balcanica” si-si arata marele sau atasament fata de „Societatea Natiunilor”. Cu profund respect pentru dl Maniu, imi permit sa afirm ca parerile mele sunt EXACT CONTRARII.

Eu sunt contra marilor democratii ale Occidentului, eu sunt contra Micei Intelegeri, eu sunt contra Intelegerii Balcanice, si n’am nici un atasament pentru Societatea Natiunilor in care nu cred. Eu sunt pentru o politica externa a Romaniei alaturea de Roma si Berlin. Alaturi de statele revolutiilor nationale. In contra bolsevismului. O spune un om care n’a calatorit si n’a cersit nimic nici la Roma si nici la Berlin. In 48 de ore dupa Biruinta Miscarii Legionare, Romania va avea o alianta cu Roma si Berlinul, intrand astfel in linia misiunii sale istorice: apararea Crucii, a culturii si a civilizatiei crestine. Aceasta nu inseamna ca uram Franta si poporul francez, caci el va face tot ca noi, reintrand si el cu aceeasi misiune istorica in lume. Ceea ce este azi, este o simpla divagatie iudeo-masonica, de care poporul francez in ceasul invierii lui se va scutura cu o energie hotaratoare.

In privinta revizionismului afisat si speculat de dl. Titulescu, Miscarea Legionara afirma ca nici o revizuire de frontiera nu se va face in defavoarea Romaniei.

Politica interna

Dl Maniu este pentru democratie. Eu sunt de parere exact contrara. Sunt contra democratiei. Dupa cum sunt contra dictaturii. Sub aurora diminetii, se naste un alt sistem, nou, neintalnit pana acum. Pentru acela sunt eu. Dl Maniu spune ca partidul sau va aduce justitie si toleranta pentru minoritati. Eu sunt pentru JUSTITIE, fara TOLERANTA. Pentru ca am tolerat asa de multe incat suntem pe patul de moarte. Miscarea Legionara va aduce justitie pentru români. Vorbesc de acea justitie de secole infranta in defavoarea Neamului Românesc, vorbesc de acele drepturi milenare ale românilor pe care ei trebuie sa si le recunoasca, si pe care dupa cea mai severa aplicare a justitiei, nu au a le împarti cu nimeni. Si mai cu seama nu exista nici o justitie, care sa ne oblige a imparti drepturile noastre de stapanire si conducere a tarii, cu jidanii. Dl Maniu in partea finala sustine dupa toate manifestarile de pana acum ca tara este cu partidul sau. Parerea mea este alta: Eu cred ca Tara este cu viitorul. E, adica, cu Miscarea Legionara. Cu toate aceste diferente mari de idei si de pareri, nu inseamna ca nu putem voi impreuna alegeri libere tocmai pentru a putea vedea care este si parerea tarii, si in orice caz nu inseamna ca daca suntem de pareri diferite, sa vie un al treilea sa ne fure voturile si mie, si lui si tarii.

Termin cu o declaratie. Vorbesc despre dl Titulescu:

Tinerimea romana legionara careia i s’a rapit libertatea, care a fost schingiuita la 1933-1934 prin cea mai nemiloasa violenta, pe orice lista ar fi ca sa apara dl Titulescu, peste orice pact, il va combate cu violenta cea mai mare. Intreaga tinerime se va prezenta in judetele in care va candida si se va opune din toate puterile la reintrarea acestui om in politica interna a tarii. Cu dl Titulescu nu putem incheia decat un pact de agresiune.

Bucuresti, 29 Noembrie 1937, ora 6 [seara]

Sigur ca da! Un domn pe nume Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, obligat sa-si dea demisia in urma unor declaratii penibile, complet alaturea cu drumul, si care nu poate deschide gura fara sa spuna macar o ineptie, afirma intr-un penibil articol despre Capitan aparut in Dilema Veche nr.364 cum ca era un mediocru vorbitor, ganditor sau scriitor politic, animat de o idee subtire si fixa. Vai de capul lui! Si acest domn este profesor la Facultatea de Istorie a Universitatii bucurestene. Vai si amar de bietii studenti! Am citat integral declaratia Capitanului pentru ca cititorii sa poata poata vedea prapastia uriasa dintre afirmatiile Capitanului, care aveau in mod tragic sa se adevereasca in nici 3 ani, si un obscur detractor cu pretentii de playboy tomnatic. In imagine, Căpitanul la Carmen Sylva, posibil vara lui 1936.(va urma)

Reclame

Etichete:

Un răspuns to “Minciunelele dlui Djuvara (15)”

  1. vicius Says:

    Umaresc de ceva timp paginile dumneavoastra cu mult interes deoarece nu cunosc mai nimic despre Legiune si despre acea perioada a istoriei, evident modificata si schilodita de comunistii care au avut timp destul pt asta. Vin cu o propunere! As dori mai multe articole/emisiuni despre Armand Calinescu, despre profilul sau moral/social, al prezentarii faptelor lui si cat mai multe poze cu el. Pt ca de la ipostaza de victima anonima (nu se spune mare lucru despre el) pana la ce ati spus dv. pe alta pagina cu referiri la acest Calinescu e o mare diferenta! Ar conta foarte mult pt ca foarte putina lume stie de acest personaj si nu-si poate da seama de adevarata situatie de atunci! minciunile comunistilor si ale lingailor gen Jewvara si Lucian Boia trebuie combatute cu articole ample si emisiuni tv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: