Un altfel de patibular (1)

Traian

Să nu pierdem timpul şi să intrăm direct în miezul problemei. Este vorba despre o carte, numele ei este : Ortodoxia mioritică. Crestinismul valah, de la gotul Ulfila la evreul Wurmbrand. Cu un titlu incitant, cartea, apărută la o obscură editură din Focsani, este de negăsit în Bucuresti. A fost o perioadă online, apoi a dispărut o altă perioadă de timp, pentru ca să reapară de curând. Autorul, un anume Romeo-Valentin Muscă, a publicat si alte lucrări la aceeasi editură Pallas din Focsani. Am ajuns cu totul si cu totul întâmplător la această carte, dat fiindcă un individ odios, pripăsit prin Olanda, un neica-nimeni cu pretentii intelectuale, pe numele său TGeorgescu, fost „pupil” al „seniorului liberal” Dan Amedeo Lăzărescu, a folosit un citat din cartea stimabilului pentru a împrosca cu noroi memoria părintelui Stăniloae, introducând acel citat în articolul dedicat acestuia din wikipedia în limba română. Vom reveni mai târziu asupra acestei chestiuni.

Câteva cuvinte acum despre autorul cărtii, extrase din fisa biografică ce însoteste cartea. Romeo-Valentin MUSCĂ – născut la 4 septembrie 1967 la Odobesti – Vrancea. A studiat între 1988-1993 la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universitătii din Bucuresti. A urmat în paralel, între 1991-1994, cursurile Facultătii de Istorie din Bucureşti. Din 1994 a făcut cercetări la Facultatea de Teologie Catolică a Universitătii Pontificale Mizericorde din Fribourg (Elveţia) unde a obtinut, în 2000, un doctorat în teologia latină medievală. Între 2001-2004 a făcut cercetări post-doctorale la Facultatea Autonomă de Teologie Protestantă de la Universitatea din Geneva, pregătind o lucrare despre gândirea religioasă românească din secolul al XX-lea.

Lucrări publicate:

*Essai sur la pensée eucharistique médievale latine. Regarde ortodoxe, Ed. Pallas, Focsani, 2004;
*Biserici mutilate. O radiografie a patrimoniului religios din Tara Vrancei si Tinutul Putnei, Ed. Pallas, Focsani, 2006;
*Ortodoxia mioritică. Crestinismul valah, de la gotul Ulfila la evreul Wurmbrand, Ed. Pallas, Focsani, 2006;

Omul are si două cărti în pregătire, respectiv :

*Essai sur la pensée religieuse roumaine du XXe siècle;

*Rezistenta anticomunistă din Ţara Vrancei;

Impresionant, nu? N-am înteles totusi de ce-si scrie eseurile în limba franceză – în fine, nici nu mai contează, o dori omul să aibă ceva deschidere internatională. Câteva cuvinte acum despre această carte. Redusă ca întindere, doar 168 pagini, pe format mic/mediu, extrem de accesibilă, cartea poate fi parcursă fără probleme în 2-3 ore, chiar si de către cei mai lenesi la lectură. Textul este împărtit în 107 sectiuni, fiecare din acestea ilustrând câte o „idee soc”, iar în fiecare din aceste sectiuni, mini-capitole, cum vreti Dvs., se găseste câte o definitie sententioasă ce se vrea „memorabilă”. Încă de la primele rânduri, ne „frapează” asemănarea cu scrierile „patibularului” Patapievici, dar si ideile desprinse parcă din cărtuliile dlui Boia. Omul nostru abordează o grămadă de subiecte, vrute si ne-vrute, mândre si cornute, numai de el stiute, respectiv psihologia poporului român, Bulă, Culianu, relatia bisericii cu legionarii, cultura si civilizatia românească, Goma si dizidenta la români, vizita Papei Ioan Paul al II-lea, etc…, în fine, chestiuni care par să-l enerveze, încercând ca prin această carte, să-si „spună păsul”, care vasăzică, „calul de bătaie” fiind, ca să zic aşa, cine credeti? Evident, BOR!, mai precis politica acesteia, ca si un anume specific autohton al moravurilor înaltilor ierarhi ai acesteia. Până aici toate bune si frumoase,- sigur că da! trăim într-o tară liberă, sau asa îmi place să cred, nu? că de-aia s-a murit la lovilutie, Tovarăsi! Problema este însă cu stilul incendiar al autorului, dar si faptul că paradoxurile dânsului cam seamănă a lozinci fără vreo bază istorică sau documentară. Cu atât mai mult, cu cât autorul este absolvent al facultătii de istorie. În fine, cu profesori precum Adrian Cioroianu, Stelian Tănase, sau Lucian Boia, nici nu-i de mirare. Ideea e că pe nicăieri omul nostru nu precizează că ar fi vorba despre un pamflet, asa că având girul facultătilor absolvite de către acesta, o grămadă de nechemati, odiosi detractori animati de interese obscure, folosesc frazele incendiare ale autorului pentru a ilustra diverse chestiuni legate de istoria, cultura si civilizatia românească, îngrosând la modul grotesc si grosolan anumite fapte istorice, sau anumite trăsături ale personalitătilor din istoria si cultura acestei tări, asa cum vom vedea că a procedat si acel individ odios, TGeorgescu, care mai nou, îsi „dă cu presupusul” pe avocat.net, desi nu are studii de specialitate. Impostură de 24k deci. De departe, din acest unghi de vedere, „calul de bătaie” al dlui Muscă este poporul român. Având deja un ilustru înaintas, cine altul decât „patibularul” de care vorbeam mai înainte, autorul afirmă, citez:

„avem tabloul complet al românului de azi si o radiografie a caracterului său: mândru, las, fricos, împutit, mincinos” (pag. 145).

Edificator, nu? Ce-i drept, radiografia descrisă de către dl. Muscă nu seamănă cu cea a fecalei, dar totusi, e pe aproape. Astea fiind zise, ne oprim aici pe moment, pentru ca data viitoare să intrăm direct în textele cu pricina, pentru a vedea ce si cum. (va urma)

Anunțuri

Etichete:

Un răspuns to “Un altfel de patibular (1)”

  1. Donkeypapuas Says:

    Personajul în chestiune nu putea să-l aibe drept profesor pe Cioroianu. Nici măcar asistent. Poate doar coleg de facultate dacă informaţia din Wikipedia este corectă („Adrian Mihai Cioroianu s-a născut la data de 5 ianuarie 1967, în municipiul Craiova. A urmat cursurile Facultății de Istorie de la Universitatea București (1988-1993)”). Cât despre domnul Muscă, acesta o fi uitat pe drum că a depus un jurământ câtre Hristos la absolvirea Facultăţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: