Minciunelele dlui Djuvara (10)

Stelescu

Continuam sa comentam minciunile debitate cu dezinvoltura de dl Neagu Djuvara in cartea O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri. De data aceasta vom discuta despre cazul Stelescu. Pentru inceput sa vedem totusi ce spune dl Djuvara. Citez:

Un asasinat si mai greu de justificat va avea loc in 1936, cand o echipă de zece legionari (studenti in teologie!) impusca, pe patul său de spital, pe disidentul legionar Mihai Stelescu, ciopartindu-i apoi trupul cu topoarele si dantuind in jurul cadavrului (unii etnologi au vazut in aceasta scena abia credibila o reminiscenta a ritului antic al Cabirilor!).

Dar cine fusese Mihai Stelescu? Pai ne spune dl. Djuvara insusi. Un dizident legionar. Ce omite insa cu buna stiinta dansul sa ne spuna este ca a incercat sa-l asasineze pe Capitan. Atunci sa vedem pe scurt cum s-au petrecut lucrurile. Din cartea Pentru Legionari, scrisa de C.Z. Codreanu, aflam ca in 8 noiembrie 1927, de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, Capitanul, impreuna cu ceilalti patru membri fondatori, dar si alti membri de frunte ai Miscarii au depus primul legamant legionar. Printre acestia, ultimul pe lista, cu voia Dvs, figura si Mihai Stelescu, pe atunci elev de liceu in Galati. Ulterior aflam ca acesta a avut o ascensiune rapida in randul membrilor Miscarii, fiind considerat de catre Capitan ca printre cei mai destoinici si devotati membri. Ca atare, la alegerile din iulie 1932, alegeri la care legionarii obtin 70 000 de voturi, Capitanul il propulseaza pe tanarul Stelescu in Parlament, acesta devenind cel mai tanar deputat. Dar increderea Capitanului va fi amarnic tradata. Racolat se pare de camarila regala in 1934, Stelescu pune la punct o tentativa de asasinat prin otravire a Capitanului, indrumat fiind probabil de catre Moruzov, directorul Serviciului Secret de Informatii. Complotul este descoperit din intamplare, iar Mihai Stelescu este denuntat de legionari drept tradator si paraseste gruparea, dupa ce in prealabil, i se pusese in vedere ca poate reveni daca se caieste pentru fapta sa. Dar tanarul Stelescu, increzator in steaua sa, si sperand sa produca o scindare in conducerea Garzii de Fier, constituind cu banii si indrumarea camarilei o formaţiune politica noua, obscura, un fel de imagine in oglinda a Garzii de Fier, in care atrage citiva indivizi dubiosi, dar si cateva personalitati. Nimic nou sub soare, daca ne mai amintim pe la inceputul lui ’90 cum apareau contra-partide ca ciupercile dupa ploaie, odata cu re-activarea partidelor istorice, PNT si PNL. O camera de bloc, 3 japitze batrane in prim-plan, cel din mijloc citea „programul”, in spate 2-3 onanisti tardivi ceva mai tineri, dand din cap aprobator, si in lateral cate un tricolor cu gaura. Totul pentru a discredita ideea de partid politic. Sau lozincile „Nu suntem partide!”. Ca sa nu mai vorbim de partidul „contelui Zambra”, escroc patentat, compus din parinti, soacra si sotie, el fiind presedinte. Si cum propusese el ca presedintii de partide sa fie senatori de drept. Ce repede s-a uitat! Nici nu au trebuit sa mearga prea departe ca sa se inspire fostul si actualul bolsevic Iliescu si ciracii sai taiati la putza, Brucan si Roman. Revenind la Stelescu, timp de doi ani de zile, prin ziarul finantat de camarila regala nu face decat sa continue cu calomnii murdare la adresa Capitanului si Legiunii. Ca atare, C.Z. Codreanu hotaraste sa ia masuri drastice si emite o circulara din care citez:

Desfiintez pentru totdeauna sectorul III Albastru din Capitala, avand in vedere faptul ca aici a inceput si a continuat fostul comandant legionar Stelescu actiunea sa de tradare. Voiesc sa se stie ca mediul, care permite macar prin neatentie ridicarea unui tradator din mijlocul sau, este raspunzator si trebuie desfiintat. Ramane deci pentru istoria acestei Garzi de Fier, desfiintat si fara drept de reinfiintare, corpul legionarilor si organizatia politica din acest sector. Legionarii aflatori se vor putea afilia individual celorlalte sectoare.

Astea fiind zise, vom continua in postul urmator cu cazul Stelescu, analizand imprejurarile in care acesta a fost lichidat, dar si ne-adevarurile debitate cu dezinvoltura de catre dl Djuvara. In prim plan, Stelescu, cadru dintr-un film de actualitati din epoca, singura imagine pe care am gasit-o. (va urma)

Etichete:

Lasă un comentariu